Pracovník v sociálních službách a jeho role při poskytování péče seniorům v domově pro seniory - Trochová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářské práce je zaměřen na osobu pracovníka v sociálních službách v domově pro seniory a jeho roli při poskytování péče seniorům. Teoretická část má za úkol definovat všeobecnou i konkrétní náplň práce těchto pracovníků, jejich kvalifikaci, vzdělávání a pracovní povinnosti v souvislosti s prostředím a cílovou skupinou. Dále uvádí osobnostní předpoklady a obecné dispozice, které jsou jedním z hlavních kritérií právě pro pomáhající profese. Praktická část prezentuje výsledky vlastního výzkumného šetření, ke kterému byly použity anonymní dotazníky. Tento kvantitativní způsob sběru dat měl zjistit, zda náročnost pomáhající profese, konkrétně profese pracovníka v sociálních službách může souviset s kvalifikací a osobnostními předpoklady pomáhající osoby. Výstupem této části práce je vymezit faktory, které pracovníci v sociálních službách mohou v závislosti na svou nedostačující kvalifikaci, vzdělání a osobnostní kvality, vnímat jako potenciální zdroj náročnosti této profese.
Social services professional and his role in the senior care in the rest homes
Keywords: pracovník v sociálních službách; pomáhající profese; senior; domov pro seniory; kvalifikace u pracovníků v sociálních službách; osobnostní předpoklady pro pomáhající profesi; social services professional; helping profession; pensioner; rest home; social services professionals qualification; individual premise of the helping profession