Vliv kuchyňských úprav na obsah fenolických látek v miříku celeru (Apium graveolens) - Široká, Johana (Jihočeská univerzita, 2019)
Fenolické látky byly zjišťovány v rostlině celeru miříku (Apium graveolens) u třech odrůd. Sledování fenolických látek probíhalo v čerstvém stavu rostliny, v rostlině, která prošla varem, ve výluhu z povaření a v usušené rostlině. V této diplomové práci jsou shrnuty výsledky, které byly naměřeny, metodika vztahující se k provedenému měření i popis pěstování těchto rostlin. Z výsledků vyplývá, že nejmenší množství fenolických látek má extrakt z uvařené rostliny celeru. Nejvíce fenolických látek obsahuje nať celeru jak v čerstvém, tak v sušeném stavu. U celeru byly identifikovány ještě tři fenolické látky - Apigenin, Kemferol a Luteolin.
Influence of kitchen treatments on the content of phenolic substances in celery (Apium graveolens)
Keywords: fenolické látky; celer miřík (Apium graveolens); Folin-Ciocalteau činidlo; metoda HPLC; phenolic substances; celery (Apium graveolens); Folin-Ciocalteau agent; method HPLC