Třída mateřské školy jako sociální skupina - Řežábová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce je zaměřena na třídu mateřské školy a její fungování jako sociální skupiny. Je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá tématem socializace a dalšími aspekty, které k ní náleží, jako jsou sociální skupiny, sociální normy, komunikace a postoje. Dále popisuje základní charakteristiky vývoje dítěte předškolního věku v různých oblastech a v poslední části definuje pojetí socializace v rámci předškolního vzdělávání. V praktické části je pomocí pozorování zkoumána konkrétní třída mateřské školy, dále jsou shromážděny informace o rolích, vztazích a normách této třídy a podle nich posouzeno její fungování jako sociální skupiny.
Nursery school class as a social group
Keywords: socializace; sociální skupina; dítě předškolního věku; mateřská škola; předškolní vzdělávání; socialization; social group; pre-school children; kindergarten; pre-school education