Využití evropských strukturálních fondů českými podniky po vstupu do EU - Malíková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2009)
V úvodu se tato diplomová práce zaměřuje na popis historických souvislostí vstupu České republiky do Evropské unie, společné obchodní politiky EU, jejího jednotného vnitřního trhu a především na důsledky vstupu ČR do EU. Hlavním tématem práce jsou evropské strukturální fondy, z nichž je největší pozornost věnována Evropskému sociálnímu fondu. Praktická část popisuje možnosti, které české firmy mají, pokud se ucházejí o finanční podporu z Unie a nabízí podrobný popis postupu konkrétní firmy a to od samotného počátku tj. záměru realizovat projekt, přes podání návrhu, hodnocení projektu, až po jeho schválení a realizaci samotnou. Tato práce by mohla sloužit jako jakýsi průvodce českých podniků, které by se chtěly ucházet o finanční podporu z evropských strukturálních fondů respektive Evropského sociálního fondu.
The use of European structural funds by the Czech companies after the entry to the EU
Keywords: Římská smlouva; Společná obchodní politika; Jednotný vnitřní trh; Strukturální fondy; Evropský sociální fond; Operační program; programové období; žadatel; realizátor; konečný příjemce; The Treaties of Rome; Common commercial policy; Inner market; Regional policy; Structural funds; European Social Fund; Operation program; programming period; demander; final receiver