Biologie, výskyt a metody regulace plevelů na trvalých travních porostech - Ondrák, Aleš (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce je zaměřena na biologii, výskyt a metody regulace plevelů na trvalých travních porostech. V posledních letech se nekontrolovatelně na travních porostech rozšiřují ruderální plevelné druhy. Jejich regulace je velmi obtížná a ekonomicky náročná, a proto by se měly zemědělské podniky zaměřit na to, jak předejít nadměrnému zaplevelení pozemků a najít nejlevnější a nejvýhodnější regulační opatření. Na trvalých travních porostech ZD Třebelovice byly sledovány nejvíce zastoupené plevelné druhy. V největším měřítku se na vybraných lokalitách vyskytovaly Taraxacum officinale, Rumex obtusifolius L, Ranunculus repens L., Geranium pratense L. a Urtica dioica L. Dále byl sledován vliv jednotlivých sečí na výskyt vybraných plevelných druhů a také vliv aplikace různých herbicidních přípravků. Dílčím úkolem bylo ekonomické zhodnocení dosaženého efektu při aplikaci vybraných herbicidů na plevelné druhy.
Biology, presence and methods of weeds regulation on a land planted with permanent grasses.
Keywords: Plevel; herbicid; chemická regulace; mechanická regulace; weed; herbicide; chemical reaction; mechanical control