Hodnocení fyzické zátěže u vybraných profesí na poště - Suchanová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2009)
Hodnocení fyzické zátěže u vybraných profesí na poště Současný trend vývoje pracovních podmínek směřuje ke snižování podílu fyzicky náročných prací a naopak vede k nárůstu psychické zátěže. Jsou však povolání, a mezi ně patří například pracovníci v poštovních službách, u nichž je fyzická zátěž stále značná. Tato práce poskytuje základní obraz o zdravotních následcích nepřiměřené fyzické zátěže a ruční manipulace s břemeny, a dále je popsána konkrétní náplň práce poštovních doručovatelů, pracovníků vnitřní poštovní služby a poštovní přepážky z hlediska fyzické zátěže. Cílem této práce bylo zmapovat zátěž spojenou s ruční manipulací břemen na poště Jindřichův Hradec 1. Dále zjistit možnosti rehabilitace pro pracovníky na poště a navrhnout způsoby zlepšení stávající situace. Součástí práce je dotazník řešící informovanost pracovníků na poště o prevenci onemocnění pohybového aparátu a hodnocení vlastního zdraví a projevů únavy během práce. Výsledky dotazníkového průzkumu byly vyhodnoceny a zaznamenány pomocí grafů a tabulek. Dále jsem provedla měření hmotnosti a kumulativní hmotnosti ručně manipulovaných břemen a měření srdeční frekvence před a po zátěži. Zjistila jsem, že poštovní doručovatelé a pracovníci vnitřní poštovní služby jsou vystaveni velké fyzické zátěži a časté manipulaci s těžkými břemeny, která v některých případech překračuje hygienické limity. Dále bylo zjištěno, že 65 % pracovníků pošty neví o možnosti pobírání příspěvku na rehabilitační masáže. Stanovené hypotézy byly obě potvrzeny. 1. Pracovníci na poště jsou ve zvýšené míře zatěžováni manipulací s břemeny. 2. Míra znalostí pracovníků na poště o prevenci obtíží pohybového aparátu není dostatečná. Lze doporučit zavádění mechanizace, využívání mechanických pomůcek a odstraňování architektonických bariér. Dále bych navrhovala zařazení programu školy zad a nácviku správné manipulace s břemeny.
The Evaluation of physical demands associated with postal workers
Keywords: Česká pošta s. p.; Fyzická zátěž; Manipulace s břemeny; Pohybový aparát; Únava; Czech Post; Physical burden; Handling loads; The movement apparatus; Fatigue