Péče o pacienta s infikovanou endoprotézou - Bláhová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá péčí o pacienta s infikovanou endoprotézou. Zaměřuje se především na to, jak jsou tito pacienti informováni o prevenci vzniku infikované endoprotézy, jak hodnotí péči sester a jak zvládají léčbu infikované kloubní náhrady. Teoretická část práce se věnuje popisu termínů infekce a infekce kloubní náhrady. Dále se zabývá klasifikací, diagnostikou a léčbou infikované endoprotézy. Další kapitola se zaměřuje na roli sestry v péči o pacienta s infikovanou endoprotézou. Je zde popisována prevence vzniku infikované endoprotézy, ošetřovatelská péče a ošetřovatelské diagnózy u pacienta s infikovanou endoprotézou. Byly stanoveny tři cíle: Zjistit míru informovanosti o prevenci vzniku pooperačních komplikacích u pacientů s infikovanou endoprotézou. Zjistit, jak pacienti s infikovanou endoprotézou hodnotí péči sester. Zjistit, jak pacienti zvládají léčbu infikované kloubní náhrady. Výzkumná část byla zpracována pomocí kvalitativně výzkumného šetření. Výzkumné šetření probíhalo pomocí polostrukturovaných rozhovorů, které byly následně podrobeny analýze metodou tužka, papír. Rozhovor byl vytvořen z 23 otázek, které byly následně rozděleny do tří kategorií. Z výzkumného šetření vyšlo najevo, že většině respondentů podával informace o pooperačních infekčních komplikacích lékař. Lékař dotazovaným věnuje dostatek času a prostoru během informování a vše jim dostatečně a srozumitelně vysvětlí. Dalším zjištěním bylo to, že převážná většina dotazovaných byla dostatečně informována o nutnosti podstoupit vyšetření u stomatologa, popřípadě podstoupit jiné odborné vyšetření. Dále bylo zjištěno, že všeobecné sestry nedostatečně informují pacienty o antiseptické sprše a přípravě operačního pole, a to i přesto, že tyto činnosti mohou velmi ovlivnit vznik infikované endoprotézy. Naopak bylo zjištěno, že sestry poskytují pacientům dostatečné množství informací o tom, jak mají pečovat o jizvu, a o projevech, které mohou signalizovat přítomnost infekce. Z rozhovorů bylo zjištěno, jak dotazovaní hodnotí péči sester během hospitalizace. Dotazovaní byli především spokojení s profesionálním přístupem sester, kvalitní komunikací se sestrami během hospitalizace a ochranou intimity, během celkové hygieny. Bylo zjištěno, že všichni dotazovaní důvěřují schopnostem sester i lékařů ve zkoumané nemocnici. Také bylo zjištěno, jak dotazovaní zvládají léčbu infikované kloubní náhrady. Převážná většina dotazovaných období léčby zvládala velice těžce. Nejtěžší pro dotazované bylo během tohoto období omezení pohybu, neschopnost se o sebe postarat, bolest a špatný psychický stav v průběhu léčby. V poslední řadě bylo zjištěno, jaký je výsledek léčby z pohledu pacientů. Většina dotazovaných byla s výsledkem léčby spokojena. Z pohledu větší části dotazovaných, jim výsledek léčby infikované endoprotézy nijak zásadně neovlivnil kvalitu života a mohou chodit bez jakékoli opory.
The care of a patient with prosthetic joint infection
Keywords: Infekce; infikovaná kloubní endoprotéza; ošetřovatelská péče; prevence; Infection; infected joint endoprosthesis; Nursing Care. prevention