Spektrum odborných služeb pro pěstounské rodiny - Dvořáková, Karla (Jihočeská univerzita, 2007)
Ve své diplomové práci jsem se soustředila na nejrůznější formy práce s pěstounskými rodinami zaměřené na prevenci, poradenství a odbornou pomoc, které jsou povinni pořádat krajské úřady v rámci tzv. konzultací o výkonu pěstounské péče dle odstavec 4 paragrafu 11 zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí. Pokusila jsem se zmapovat, jak jednotlivé krajské úřady tento paragraf naplňují. Podrobněji jsem se pak věnovala činnosti jihočeského krajského úřadu v této oblasti. Na základě výzkumu jsme dospěla k názoru, že význam setkávání pěstounských rodin spočívá ve výměně zkušeností, pocitu sdílení a získávání nových informací. Z tohoto hlediska se pak těší největší oblibě jak u pěstounů tak u sociálních pracovníků vícedenní setkávání, kdy je na vše více času.
Spectrum of specialized service for forstering families
Keywords: náhradní rodinná péče; pěstounská rodina; zákon č 359/1999 Sb.; o sociálně- právní ochraně dětí; konzultace o výkonu pěstounské péče; setkávání pěstounských rodin; substitute family care; forster family; Act No.359/1999 Coll. on Social and Legal protection of children; consultations on foster care; foster families meetings