Vliv chráněné dílny a sociálně terapeutické dílny na kvalitu života lidí s dlouhodobým duševním onemocněním - Zouharová, Alexandra (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce je zaměřena na vliv chráněné dílny a sociálně terapeutické dílny na kvalitu života lidí s dlouhodobým duševním onemocněním. Cílem mé práce bylo zjistit jaké sociální a pracovní dovednosti získali lidé v dílně, co jim dílna dala a jestli docházení do dílny přispělo ke zlepšení kvality jejich života. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část podává základní informace o historii pracovní rehabilitace a zabývá se kvalitou života. Dále obsahuje stručnou charakteristiku schizofrenie. Praktická část obsahuje informace o Sdružení Práh, popisuje chráněnou dílnu a sociálně terapeutickou dílnu. Je zde vytyčen cíl práce, stanoveny hypotézy, popsána metoda výzkumu, výsledky a vyhodnocení dotazníkového šetření. Shrnutí výzkumu potvrzuje stanovené hypotézy.
Effect of sheltered workshops and social therapeutic workshops on life quality of people with severe mental illness.
Keywords: Pracovní rehabilitace; kvalita života; schizofrenie; Sdružení Práh; chráněná dílna; sociálně terapeutická dílna.; Working rehabilitation; life quality; schizophrenia; nonprofit organization Práh; sheltered workshop; social terapeutic workshop