Narativní strategie v drobné próze Ignáta Herrmanna - Masák, Jakub (Jihočeská univerzita, 2013)
Předmětem práce je drobná próza Ignáta Herrmanna z 80. let 19. století, obsažená v souborech Pražské figurky, Drobní lidé ad. Pozornost bude zaměřena k narativním strategiím vybraných děl. Sledovány budou zejména typy vyprávěcích aktů, prezentace vyprávění, koncept fiktivního čtenáře aj. Na úvodní teoretickou část vymezující základní pojmy naváže konkrétní analýza jednotlivých postupů; její výsledky umožní komparaci Hermannových textů s narativními způsoby dalších soudobých textů, za jejichž nejvýznamnějšího, modelového reprezentanta jsou považovány povídky Jana Nerudy.
Narratological Strategies in Ignát Hermann's short stories
Keywords: narativ; vypravěč; fokalizace; čtenář; Herrmann; Neruda; narrative; narrator; focalization; reader; Herrmann; Neruda