Veřejné stravování v České republice a Rakousku - Viktorin, Jiří (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce se zabývá přehledem školního stravování v České republice, Rakousku a částečně i evropských států. Teoretická část popisuje, jak funguje v daném státě školní stravování, dále pak historii, kvalitu a rozsah, legislativní a ekonomické aspekty jednotlivých států. V praktické části jsou interpretovány výsledky realizovaného dotazníkového šetření zaměřeného na zmapování požadavků strávníků v jednotlivých kategoriích, dále i výsledky se spokojeností nabídky jídelen, a také využívání zdravějších potravin. Analýza je součástí projektu UMBESA usilující o propagaci a zvýšené využívání biopotravin, regionálních, sezónních a čerstvě připravovaných potravin ve stravovacích zřízeních. Tato část dále obsahuje shrnutí a doporučení.
Catering in the Czech Republic and Austria
Keywords: školní stravování; výživové normy; biopotraviny; kvalita stravy; legislativa; ekonomický aspekt; standardy; school food; nutrition norms; bio-food; food quality; food legislation; economical aspects; standards