Podpora pečujících o seniora propuštěného z nemocnice do domácí péče - Šebestová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se věnuje podpoře pečujících o seniora v domácím prostředí. Popisuje podstatu a cíle domácí péče. Dále se zabývá situací seniora propuštěného z nemocnice, významem jeho potřeb a proč je důležité jejich uspokojení. Dále popisuje sociální služby pro seniory, které může využít pro saturaci potřeb. Práce se dále zabývá obrazem neformálního pečujícího a věnuje se zátěži, která mu péče o seniora přináší. Dále popisuje možnosti podpory pečujících, prevenci syndromu vyhoření, duševní hygienu a sociální služby pro pečující - poradenství, svépomocné skupiny, odlehčovací služby. Cílem bakalářské práce je představení problematiky sociální práce se seniorem a jeho rodinnými pečujícími s ohledem na možnosti podpory pečujících.
Support for carers for the elderly discharged from the hospital for home care
Keywords: Domácí péče; sociální práce; potřeby seniora; zátěž pečujících; podpora seniora i pečujících.; Home care; social work; needs of the elderly; burden of carers; support of the elderly and carers.