Srovnání sezónního vývoje zooplanktonu různých typů nádrží - Kosík, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2007)
Struktura a sezónní dynamika zooplanktonu a hydrochemické a limnologické parametry byly studovány v rozdílných typech malých nádrží. Bylo vybráno dvanáct lokalit, převážně mělkých vod, ze čtyř odlišných biotopů - tůně, rybníky, pinky, propadliny a z velkých nádrží - rekultivační nádrže ve zbytkových jamách po těžbě hnědého uhlí. Zooplankton byl ovlivňován zejména vnějšími faktory, které výrazně ovlivňovaly celkový charakter vodního ekosystému, ale také i vnitřními jako je rybí obsádka a množství organické hmoty. Druhová pestrost, struktura a sezónní změny se výrazně lišily v jednotlivých typech sledovaných lokalit. Nejvíce druhů bylo zaznamenáno v tůních a nejméně mezotrofních nádržích, které lze považovat za lokality s nízkým počtem druhů. Výsledky tohoto pozorování mohou být užitečné při plánování a managementu vodních lokalit vznikající jako nápravná opatření v oblastech poznamenaných těžbou hnědého uhlí.
SEASONAL DEVELOPMENT OF ZOOPLANKTON - COMPARISON OF DIFFERENT WATER BODIES
Keywords: sezónní dynamika; zooplankton; diverzita; tůně; rybníky; pinky; propadliny; rekultivační nádrže.; seasonal dynamic of zooplankton; diversity; pools; ponds; sink; surface depression; mining potholes; flooded excavated hollow.