Nové způsoby ošetřování novorozence na porodním sále a jejich akceptace rodiči. - Krlínová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce je zaměřena na nové způsoby ošetřování novorozenců na porodním sále a jejich akceptaci rodiči. V současné době dochází ke změnám v pojetí přístupu k ošetřování novorozenců na porodním sále. Péče je zaměřena na to, aby adaptace novorozence proběhla co nejpřirozenějším způsobem pro matku i dítě a aby kontakt mezi matkou a dítětem byl navázán již v prvních minutách po porodu. Cílem práce bylo zjistit, jak matky vnímají změny, ke kterým při ošetřování novorozenců v poslední době dochází a jak tyto změny hodnotí v porovnání se způsoby minulých let. Teoretická část práce popisuje péči o fyziologického novorozence bezprostředně po jeho narození, společný pobyt novorozence a matky na porodním sále a jejich pobyt na oddělení fyziologických novorozenců. Praktická část práce byla zpracována na základě výsledků kvalitativního šetření, byla použita technika řízeného hloubkového strukturovaného rozhovoru s matkami. Výsledky byly zpracovány formou kazuistik. Výzkumný soubor tvořilo 7 matek, které rodily v českobudějovické porodnici své druhé nebo třetí dítě. Z šetření vyplynulo, že matky nové způsoby ošetřování novorozenců v převážné míře akceptují a ve srovnání s minulými lety převažují jejich pozitivní přínosy nad negativními.
New ways of newborn treatment methods in delivery room and their acceptance by parents.
Keywords: kontakt; matka; novorozenec; ošetřovatelská péče; sestra; contact; mother; newborn; nursing care; nurse