Strategie zemědělského podniku hospodařícího na území Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko - Hlavnička, Jiří (Jihočeská univerzita, 2013)
Hospodářské využívání krajiny ve zvláště chráněných územích se dá charakterizovat jako dlouhodobý proces hledání rovnováhy mezi zájmy ochrany přírody a hospodářskými aktivitami. To platí i pro zemědělství. Opatření na ochranu přírody pro ně představují určitá omezení, na druhé straně mohou být vhodné formy zemědělského využívání velkoplošného chráněného území podporovány ze strany státu. Zemědělci mohou být příjemcem státní podpory nejen pro svou zemědělskou produkci, ale i pro provádění environmentálních služeb při údržbě krajiny. Diplomová práce hodnotí využívání státní podpory na území CHKO Třeboňsko. Analyzuje strukturu zemědělsky hospodařících podniků, systém hospodaření, skladbu a vývoj obhospodařované půdy. Dle systému hospodaření hodnotí čerpání finančních podpor z rezortu Ministerstva zemědělství s důrazem na ochranu a zlepšení životního prostředí a zjišťuje jejich význam pro hospodařící zemědělce. Na základě provedených analýz lze konstatovat, že dotační podporu Ministerstva zemědělství čerpají subjekty bez rozdílu systému hospodaření. Pro trvale udržitelný rozvoj venkova a zlepšení stavu životního prostředí využívají zemědělci Program rozvoje venkova, a to hlavně na platby za kompenzaci za přírodní znevýhodnění a na agroenvironmentální opatření. Poskytnuté dotační prostředky často tvoří u zemědělsky hospodařících subjektů podstatný zdroj jejich příjmů.
Business strategy of an agriculture enterprise located within the Protected Landscape Area Třeboňsko
Keywords: strategie; chráněná krajinná oblast; konvenční hospodaření; ekologické zemědělství; dotace; dotační zdroje; rozvoj venkova; agroenvironmentální opatření; strategy; protected area; conventional farming; ecological farming; subsidies; subsidy sources; rural areas development; agroenvironmental precautions