Stanovení jakostních ukazatelů pitné vody u vybraných zemědělských subjektů v okrese Jindřichův Hradec - Kučerová, Monika (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá problematikou pitných vod. Cílem práce je hodnocení jakostních parametrů pitné vody v souvislosti s legislativou ošetřující tuto problematiku. Hodnocení probíhalo u devíti zemědělských subjektů a byly stanoveny a vyhodnoceny rozbory pitných vod. Byly porovnány mikrobiologické a hydrochemické ukazatele pitných vod za rok 2015. Sledované mikrobiologické ukazatele byly koliformní bakterie, Escherichia coli, enterokoky, psychrofilní bakterie. Sledované hydrochemické ukazatele byly amoniakální dusík, dusičnanový dusík, fosforečnanový fosfor, celkový anorganický uhlík, celkový organický uhlík, celkový uhlík, celkový dusík, pH, konduktivita. Výsledné hodnoty vykazovaly překročení ukazatelů mikrobiologického šetření na pěti odběrových místech dle platné legislativy. Dále byly překročené mezní hodnoty celkového organického uhlíku u všech sledovaných zemědělských subjektů a taktéž byly zvýšené hodnoty obsahu dusičnanového dusíku v pitné vodě u třech hodnocených subjektů po celý hodnocený rok.
Determination of the quality parameters of drinking water in selected agricultural subjects in the district Jindřichův Hradec
Keywords: pH; dusičnany; amonné ionty; organické látky; mikrobiologické ukazatele; pH; nitrates; ammonium ions; organic compounds; microbiological indicators