Oslava narozenin v mateřské škole a v rodině - Musilová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, jakým způsobem se v současné době slaví narozeniny předškolních dětí v českých mateřských školách a v rodinném prostředí. V teoretické části je cílem hlubší vhled do tématu slavnostních okamžiků dětství a poukázání na význam rituálů v předškolním vzdělávání a v rodinné výchově. Práce poukazuje na to, že pozitivní prožitky v raném dětství významně ovlivňují budoucí život dítěte a přinášejí mu mnoho hodnot, o které se v dospělosti může opřít. V praktické části jsou popsány výsledky kvalitativního výzkumného šetření, prováděného s předškolními pedagogy a s rodiči předškolních dětí. Toto výzkumné šetření přispělo k poznání, jakou formou se narozeniny předškolních dětí slaví v různých typech mateřských škol a v rodinách s předškolními dětmi. Přínosem tohoto zjištění je soubor rituálů k tématu dětských oslav narozenin, využitelný jak v rodině, tak v předškolním vzdělávání, které rodinnou péči doplňuje.
Birthday celebration at kindergarten and family
Keywords: narozeniny; oslava; rituál; předškolní dítě; rodina; mateřská škola; Birthday; celebration; ritual; preschool child; family; kindergarten