Hormonálně indukovaný umělý výtěr jikernaček lína obecného (Tinca tinca) - Mráz, Jan (Jihočeská univerzita, 2007)
Hormonálně indukovaný umělý výtěr individuálně značených generačních ryb byl prováděn identicky ve dvou po sobě jdoucích reprodukčních sezónách. V obou letech byly čtyři skupiny jikernaček intraperitoneálně injikovány extraktem z kapří hypofýzy, Supergestranem (obsahuje GnRH analog Lecirelin), Ovopelem a Daginem (obsahují GnRH analog a dopaminergní inhibitor) při 21 °C. Kontrolní skupina nebyla ničím injikována. Sledován byl vliv přípravků na výtěrové charakteristiky, přežití a růst generačních ryb, schopnost výtěru v následující sezóně a vliv na kvalitu jiker.
Hormonal induction of artificial stripping of the female tench (Tinca tinca)
Keywords: GnRH; hormonální indukce; umělý výtěr; dopaminergní inhibitor; GnRH; hormonal induction; artrificial stripping; dopamine inhibitor