RSA algoritmus a jeho využití v elektronické komunikaci s orgány státní správy - Froula, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na RSA algoritmus a jeho využití v elektronické komunikaci. RSA algoritmus je v současnosti jedním z nejpoužívanějších asymetrických šifrovacích algoritmů. V roce 1977 jej navrhli matematici Ron Rivest, Adi Shamir a Leonard Adelman. Jedná se o první algoritmus, který je vhodný jak pro elektronické podepisování, tak i šifrování s veřejným klíčem. V teoretické části jsou vysvětleny veškeré související pojmy kryptografie. Základní princip fungování algoritmu je popsán na konkrétním zjednodušeném příkladu. Součástí je i popis principu šifrování s veřejným klíčem a seznam institucí, které používají elektronický podpis k ověření autenticity odesílatele. Praktická část práce se věnuje vlastnímu dotazníkovému šetření, jehož účelem je zjištění informovanosti uživatelů internetového bankovnictví z hlediska jeho bezpečného užívání a dodržování bezpečnostních zásad bank. Výsledky jsou v závěru práce zanalyzovány a vyhodnoceny.
RSA Algorithm and Its Use in Electronic Communication with State Authorities
Keywords: RSA algoritmus; digitální podpis; šifrování; dešifrování; internetové bankovnictví; RSA algorithm; digital signature; encryption; decryption; internet banking