Vykazování dlouhodobého hmotného majetku podle českých a mezinárodních účetních standardů - Strnadová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce je popsat vykazování dlouhodobého hmotného majetku z hlediska české legislativy a mezinárodních účetních standardů. V teoretické části je definováno vykazování dlouhodobého majetku z pohledu českých účetních standardů, které se skládá z definice dlouhodobého hmotného majetku, pořízení, ocenění, odpisování, technického zhodnocení a vyřazení. Následuje definování vykazování dlouhodobého majetku z pohledu mezinárodních účetních standardů, které má stejné části. Na konci je zpracováno srovnání těchto dvou přístupů. Praktická část obsahuje aplikaci teoretických poznatků na příkladech z praxe. Tyto příklady jsou řešeny na základě informací z firmy ABC, s.r.o. Řešení je nejprve provedeno v souladu s českými účetními standardy a následně v souladu s mezinárodními účetními standardy. V případě rozdílného řešení jsou tyto odlišnost komentovány.
Reporting of tangible fixed assets according to Czech and international accounting standards
Keywords: české účetní standardy; IAS/IFRS; dlouhodobý hmotný majetek; řešené příklady; International accounting standards; Czech accounting standards; tangible fixed assets; resolved examples; International Financial Reporting Standards