Rašeliniště a jejich vliv na místní klima - Červené blato, Klenová - Škarda, Jakub (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce pojednává o vlivu rašelištních biotopů na místní klima, zejména na teplotní a vlhkostní režim a ukazatele energetické bilance. Měření probíhalo na podobných lokalitách na rašeliništi Červené blato a rašeliništi Klenová v porovnání s kontrastním terestrickým nemokřadním ekosystémem trvalý travní porost v obci Malíkov nad Nežárkou na Jindřichohradecku. Měření teplotních a vlhkostních charakteristik probíhalo pomocí automatických měřících meteostanic v hodinovém intervalu. Během vegetační sezony byla na stanovištích odebrána rostlinná biomasa a popsána druhová pestrost. Předpokládaný vliv rašelinišť na místní klima byl prokázán na stanovišti Červené Blato. Zejména rašeliniště Klenová vykazovalo nestandardní hodnoty při měření ve 2 metrech, kdy zde byla naměřena nejnižší průměrná vlhkost a nejvyšší maximální denní teploty ze všech sledovaných lokalit. Stanoviště TTP ve 2 metrech také vykazovalo nestandardní hodnoty, které byly pravděpodobně způsobeny přítomností 2 rybníků a prameniště.
The impact of peat bog on local climate - Červené blato, Klenová
Keywords: Mokřady; rašeliniště; klima; rašeliniště Klenová; rašeliniště Červené blato; Wetlands; peatbogs; climate; Červené blato bog; Klenová bog