Optimalizace parametrů RTG přístroje v závislosti na typu pracoviště - Radmacher, Erich (Jihočeská univerzita, 2008)
Přes rychlý vývoj moderních zobrazovacích metod, zůstává skiagrafie základem radiodiagnostiky. Jednotlivá skiagrafická pracoviště potřebují pro svůj bezproblémový provoz odpovídající přístrojové vybavení. Parametry RTG přístroje musí být v souladu s druhem a počtem prováděných výkonů. V první části této práce je popsán skiagrafický RTG přístroj a jeho jednotlivé konstrukční celky, včetně principu jejich funkce. Také je popsáno, nezbytné RTG nářadí a pomůcky. Dále je popsán vznik RTG obrazu ve filmové a digitální skiagrafii. V další části práce je prezentováno provedené dotazníkové šetření. Účelem šetření bylo získat údaje o charakteru různých typů skiagrafických pracovišť a používaných RTG přístrojů. Získaná kvalitativní a kvantitativní statistická data jsou uvedena a je vyhodnocen vliv jednotlivých parametrů přístroje na průchodnost pracoviště s přihlédnutím k hodnocení přístrojů jejich uživateli. Na základě, počtu expozic a dalších údajů jsou stanoveny základní typy pracoviště. V závěru práce je navržena optimální konfigurace parametrů RTG přístrojů pro jednotlivé typy pracovišť. Práce by mohla sloužit pro orientaci členů výběrové komise při nákupu nových přístrojů.
X-ray Unit Parameters Optimisation Based on the Laboratory Type
Keywords: RTG přístroj; RTG pracoviště; parametry přístroje; průchodnost pracoviště statistický test; X-ray unit; X-ray laboratory; Parameters of the unit; Laboratory workflow; Statistical test