Mapování památných stromů ve vybraném území a návrh na vyhlášení nového památného stromu - Vávra, Daniel (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této bakalářské práce je zmapování památných stromů v okrese Strakonice a návrh na vyhlášení nového památného stromu. V první části je dle dostupné literatury zpracována literární rešerše, která se zabývá ochranou památných stromů, jejich evidencí a péčí o ně. Následující části zahrnují popis území podle klimatologických, geologických a pedologických charakteristik a podrobnou metodiku práce. V poslední části je zpracován ucelený seznam památných stromů v této lokalitě s bližšími informacemi o jednotlivých dřevinách, jako je jejich historie, lokalizace a zdravotní stav. Zároveň byla vytvořena podrobná fotodokumentace. Památné stromy byly přeměřeny a následně porovnány s již měřenými hodnotami v registru ochrany přírody.
Mapping of memorable trees in the selected territory and a proposal to announce a new memorable tree
Keywords: Památné stromy; aleje; péče o dřeviny; Strakonicko; Memorable trees; tree-lined path; tree care; landscape; Strakonice district