Analýza masné užitkovosti u plemene Český strakáč - Klečáková, Martina (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce bylo porovnat masnou užitkovost u králíků plemene český strakáč chovaných v různých typech ustájení. Jedna skupina králíků byla chovaná venku v boudách s výběhem a druhá v klasické kryté králíkárně. Sledováno bylo celkem 38 králíků z toho 19 venku a 19 v králíkárně. Mezi králíky v králíkárně a venku nebyl rozdíl v délce výkrmu (141,47 dne respektive 142,32 dne) a dosaženou živou hmotností před porážkou (2,62 kg respektive 2,61 kg). Naopak u ostatních ukazatelů byl rozdíl vysoce významný, např. mezi hmotností jatečně opracovaného těla, kdy králíci venku měli nižší hmotnost (1,70 kg) než v králíkárně (1,78 kg). Příznivější byly výsledky u králíků chovaných v králíkárně. Při sledování ukazatelů masné užitkovosti dle pohlaví byl zjištěn vysoce významný rozdíl (P 0,001) pouze u délky výkrmu. Doba výkrmu byla u samců kratší (140,05 dne) než u samic (144,06 dne). Nevýznamný byl i v živé hmotnosti. Ostatní ukazatele byly příznivější pro samce.
Meat efficiency analysis of the Czech piebald breed
Keywords: králík; český strakáč; masná užitkovost; ustájení; rabbit; Czech piebald; meat production; housing