ŽENA NAPŘÍČ UMĚNÍM. Plakát - Žaludová, Radka (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce je zaměřená na téma ženy v souvislosti s praktickým i teoretickým uměním a společenským postavením. Všechny tři oblasti se navzájem ovlivňují, a proto by se neměly opomíjet. První kapitola je zaměřená na samotný pojem umění, na který není zcela jednotný názor. Druhá, nejobsáhlejší kapitola je chronologickým přehledem dějin umění, teorie a společnosti. Plně rozvinutý pluralismus výtvarných směrů ve 20.století představuje jen několik nejvýznamnějších autorů tohoto tématu. Důležitou kapitolou je zde také feministické umění. Ve třetí, poslední, kapitole prezentuji svůj osobní názor, který je výsledkem studia této problematiky. Na jeho základě jsem vytvořila sérii plakátů, která je součástí této práce.
The woman across the art
Keywords: umění; dějiny umění; žena; krása; společenské postavení; art; history of art; woman; beauty; social role