Terapeutická komunikace v ošetřovatelském procesu - Poláková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Terapeutickou komunikaci je možno chápat v kontextu toho, že sestra svým každodenním chováním vůči nemocnému vytváří psychoterapeutický přístup. Dále bychom terapeutickou komunikaci mohly definovat jako proces, který pomáhá překonávat přechodný stres, dobře vycházet s lidmi, adaptovat se nezměnitelným skutečnostem a současně překonávat psychické překážky, které stojí v cestě k seberealizaci. Sestry terapeutickou komunikaci mohou využít v různých situacích, ve kterých pacientovy pomáhají lépe vyrovnat se s danou situací. Česká republika je co se kvality zdravotní péče dlouhodobě na velmi vysoké úrovni ''odborné kvality'', bohužel však na zcela opačném konci stojí nízká úroveň komunikace zdravotnického personálu vůči pacientům. Tento fakt přispívá k celkové nízké spokojenosti populace s úrovní zdravotního systému, a je překážkou rozvoje v oblasti kvality zdravotnického zařízení.
Therapeutic communication in nursing process
Keywords: Sestra; Pacient; Komunikace; Terapeutická komunikace; Krizová intervence; Komunikace s pozůstalými; Nurse; Patient; Communication; Therapeutical communication; crisis intervention; communication with the bereaved