Analýza služeb domácí hospicové péče s ohledem na potřeby uživatelů - Dostálová, Zdislava (Jihočeská univerzita, 2011)
V teoretické části práce vymezuji termín hospicové, domácí hospicové péče a paliativní péče. Její historii, principy, cíle a její koncepci v České republice. Popisuji jakými fázemi psychické odezvy na závažné onemocnění člověk prochází a jaké jsou jeho reakce na blížící se smrt. Blíže popisuji tradiční model umírání na území České republiky v domácím prostředí, postupnou institucionalizaci a tabuizaci smrti a nový zrod humánních postupů v péči o umírající po roce 1989. Popisuji současné typy hospicové péče v České republice a podrobněji domácí hospicovou péči, potřeby umírajících a jejich blízkých, což je stěžejním tématem mé práce. Cílem předkládané práce je zmapovat dostupnost služeb paliativní domácí péče v Kraji Vysočina a zmapovat zkušenosti uživatelů. V realizovaném kvalitativním výzkumu byla zmapována dostupnost těchto služeb pomocí obsahové analýzy dat technikou analýzy úředních dokumentů a virtuálních dat. Ke zmapování zkušeností uživatelů byly osloveni vedoucí pracovníci dvou agentur poskytující domácí hospicovou péči ve městě Třebíč a uživatelé nebo jejich rodiny jimž tyto agentury poskytovaly svoje služby. Použita byla metoda dotazovaní, technika polostandardizovaného rozhovoru. V Kraji Vysočina působí osm poskytovatelů domácí hospicové péče. Kraj Vysočina podporuje nejen domácí hospicovou péči ale podpořil také vznik hospicových pobytových služeb v LDN ve třech městech Vysočiny a oddělení paliativní péče v jihlavské nemocnici. Částečně tak nahradil neexistující kamenný hospic na Vysočině. Domácí hospicová péče v Kraji Vysočina je mladá. Získávají se zkušenosti a odkrývají se nedostatky. Komplexnost péče o vážně nemocné se tak rozšiřuje a umožňuje jim, aby byli ve své nemoci co nejdéle doma se svými blízkými. Přestože domácí hospicová péče naráží na limity převážně v oblasti řešení bolesti a komplikací plynoucích z onemocnění, jsou zkušenosti uživatelů uspokojivé a plní jejich očekávání. Přínos práce spočívá v odkrytí nedostatků domácí hospicové péče a poskytnutí zjištěných informací poskytovatelům této péče i ostatním pracovníkům ve zdravotnictví, čímž se posílí povědomí o této péči jak mezi pracovníky ve zdravotnictví tak mezi rodinnými příslušníky vážně nemocných občanů.
Analysis of home hospice care sesrvices considering the needs of users
Keywords: hospicová péče; paliativní péče; nevyléčitelné onemocnění; umírání; potřeby umírajících; psychosociální aspekty; Hospice Care; Paliative Care; Incurable disease; Dying; Needs of the dying; Psychosocial aspects