Optimalizace výživy a analýza vybraných ukazatelů produkce mléka - Pačesová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2021)
Základem vypracované diplomové práce byla výživa dojnic, která je ovlivněna kvalitou zejména konzervovaných objemných krmiv. Do zhodnocení úrovně výživy dojnic bylo zahrnuto také ustájení a napájení dojnic. Všechny ukazatele se sledovali v provozních podmínkách za roky 2019 a 2020. Optimalizace krmných dávek se týkala sestavení krmné dávky za účelem zvýšení užitkovosti. V obou sledovaných letech byla základem krmné dávky kukuřičná siláž. Ta v roce 2020 zastupovala 55 % objemných krmiv v krmné dávce a 43 % z celkové krmné dávky. Směsné krmné dávky pro dojnice v laktaci obsahovaly nižší sušinu (rok 2019 45 % a v roce 2020 43,58 %) a také nižší koncentraci energie. V souvislosti zvyšující se užitkovostí bylo navrhnuto zvýšení koncentrace NEL v krmných dávkách a udržení optimálních hodnot dusíkatých látek (rok 2020 162,5 g/kg sušiny) a vlákniny (NDF). Po zhodnocení mléčné užitkovosti byl statisticky prokázán vliv ročního období na obsah tuku a bílkoviny v mléce. Mezi lety 2019 a 2020 se průměrná denní užitkovost zvýšila o 1,91 l/dojnici. V roce 2019 byly náklady na litr vyprodukovaného mléka 8,43 Kč, v roce 2020 se podařilo náklady snížit na 7,52 Kč. Oba sledované roky byly ziskové, kdy se v roce 2020 zisk zvýšil o 7 368 Kč/dojnici/rok. Podnik měl nižší náklady na 1 dojnici, než je průměr v České republice. Následně nová krmná dávka byla nastavena na denní užitkovost 34,43 l mléka/dojnici. Krmná dávka byla obohacena o kukuřici ve formě CCM a melasu, naopak bylo vyřazeno krmivo GPS.
Nutrition optimization and analysis of selected indicators of milk production
Keywords: výživa dojnic; krmná dávka; kvalita krmiv; mléčná užitkovost; ekonomika chovu dojnic; dairy cow nutrition; feeding program; feed quality; milk yield; economics of dairy farming