Rozbor úryvku 3,1 - 4,17 a jeho aktualizace - Mádrová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá rozborem úryvku o Mojžíšově povolání. V první části definuje začátek a konec úryvku, zkoumá jeho úlohu v kontextu vyprávění knihy Exodus a porovnává některé české překlady tohoto textu. Výchozím textem pro celou práci je Český studijní překlad. V druhé a třetí části se práce již věnuje samotnému rozboru textu. Nejprve provádí jazykově syntaktickou analýzu, kde zkoumá text po stránce gramatické, stylistické a věnuje se jeho struktuře. Poté se zabývá sémantickou analýzou, tedy významovou stránkou textu, vysvětluje některá slova a poté provádí rozbor významových polí. Poslední část se snaží najít v úryvku podněty pro život mladého člověka současnosti. Srovnává způsob komunikace člověka s Bohem v případě biblických postav a dnešního člověka. Charakterizuje mládež 21. století a překážky, které jí brání slyšet Boží hlas. Nakonec se věnuje tématu rozpoznávání povolání.
Analysis and Actual Interpretation of Chapter 3,1 - 4,17
Keywords: Mojžíš; Hospodin; povolání; vyvedení z Egypta; porovnání překladů; jazykově syntaktická analýza; sémantická analýza; aktualizace; Boží hlas; mládež současnosti; rozlišování povolání.; Moses; Lord; vocation; leading out of Egypt; translation comparison; linguistic-syntactic analysis; semantic analysis; actualisation; voice of God; contemporary youth; vocation recognition.