Vliv pořadí sourozenců v rodině pro nasměrování profesní orientace. - Hejlková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2007)
Ve své práci se zabývám porovnáváním dvou skupin sourozenců v rozdílném sourozeneckém postavení a jejich predispozicemi k volbě povolání a chtěla jsem tak poukázat na vlastnosti, které si jedinec nese od dětství a které mohou ovlivnit výběr budoucího povolání. Cílem práce je zjistit a porovnat změny v této teorii v proměnné během desetiletí. Předpokládala jsem, že prvorození budou vyhledávat klidná zaměstnání, která vyžadují přesnost, vysokou schopnost soustředění, houževnatost i zodpovědnost a to především vzhledem k jejich perfekcionistické povaze a silné vůli dosáhnout úspěchu. Naopak u nejmladších dětí z rodiny, kteří jsou svou povahou spíše volnomyšlenkáři, jsem předpokládala, že jako flexibilní a nezávislí budou vyhledávat práci s abstraktním obsahem a zároveň umělecky založená povolání. Ke sběru dat do této diplomové práce jsem použila dotazníkového šetření. Vyplnili jej náhodně zvolení respondenti libovolného věku. Výzkum jsem provedla porovnáním představitelů nejstarších, nejmladších a okrajově i prostředních sourozenců.
The impact of order of siblings on the choice of profession.
Keywords: Sourozenecká konstelace; pořadí narození; volba povolání; prvorozený; nejmladší; výchova; rodiče; Sibling constelation; order born; choice profession; firs-born; younger child; education; parents