Návrh cestní sítě v komplexní pozemkové úpravě a její vliv na hydrologický režim krajiny. - Křížková, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato diplomová práce byla řešena za konkrétních podmínek na řešené komplexní pozemkové úpravě v katastrálním území Markvartice. Obec o rozloze 639,2 ha se nachází v kraji Vysočina cca 25 km jižním směrem od města Jihlavy. Zkoumané oblasti jsou značně terénně i hydrologicky složité, byly rozděleny do několika dílčích povodí, tzv. okrsků. Na těchto územích bylo posuzováno, jak původní či nově navržené cesty, jenž doprovází podélné příkopy a propustky, ovlivní soustředěný i plošný odtok srážkové vody. Působením těchto prvků dostává voda jiný směr a neškodí na příslušném pozemku. Výsledkem průzkumu bylo zjištěno, že přerušením souvislé plochy orné půdy polní cestou došlo k ovlivnění hydrologického režimu ve zkoumaném území.
The proposal of road network in the complex land consolidation and its impact on the hydrological regime of the landscape
Keywords: cestní síť; hydrologický režim; road network; hydrological regime