Diagnostika vybraných didaktických pojmů v sémantickém prostoru studentů učitelství a učitelů na 1. stupni ZŠ - Kubíčková, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou a následně diagnostikou prekonceptů k didaktickým pojmům u studentů učitelství a učitelů v praxi na 1. stupni ZŠ. Hlavním cílem bylo zjistit, do jaké míry spolu souvisí vnímání vybraných didaktických pojmů mezi studenty pedagogické fakulty a učiteli na 1. stupni ZŠ. Teoretická část se zabývá odborným vymezením výzkumné metody sémantického diferenciálu a vymezením pojmů zahrnutých ve výzkumu. V praktické části byly zjištěny a zpracovány údaje o vnímání zvolených didaktických pojmů pomocí metody sémantického diferenciálu.
Diagnosis of Chosen Didactic Concepts in Semantic Space of Students of Teaching and Primary School Teachers
Keywords: výzkum; sémantický diferenciál; sebereflexe; učení; autorita učitele; konstrukce poznání; didaktické metody; didaktické zásady; praktické činnosti; kritické myšlení; projektové vyučování; sebevědomí učitele; kompetence učitele; učební styl; research; semantic differential; self-reflection; learning; teacher´s authority; construction of cognition; didactic methods; didactic principals; practical activities; critical thinking; project teaching; teacher´s selfconfidence; teacher´s skills; learning style