Zpracování techniky a metodiky hodu oštěpem formou výukového DVD - Švarc, Antonín (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou metodiky hodu oštěpem. Seznamujeme se s touto atletickou disciplínou, její historií a pravidly. Ukážeme si rozdíly mezi oštěpy a to, jaký mají vliv na výkon oštěpaře. Představíme si světové osobnosti hodu oštěpem, ale i tuzemské oštěpaře a uvedeme si, jak přispěli k vývoji tohoto sportu. V praktické části navrhujeme strečinková a kompenzační cvičení, kterými lze předejít zranění horních končetin a zad. Dále práce obsahuje zásobu imitačních cvičení, kterými natrénujeme pohyby při odhodu i celém rozběhu. Metodika hodu oštěpem je zde popsána v jednotlivých bodech, a to od základních úkonů, až po celý proces. Cílem práce bylo vytvoření výukového DVD, které může být použito jako didaktická pomůcka při výuce na SŠ či VŠ.
Elaboration of javelin throw technique and methodology in the form of an instructional DVD
Keywords: atletika; hod oštěpem; technika hodu oštěpem; kompenzační cvičení; zranění oštěpaře; track and field; javelin throw; javelin technique; compensatory exercises; javelin injury