Chemické složení konopí setého (Cannabis sativa) a možnosti jeho využití pro krmné účely - Němcová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Konopí seté (Cannabis sativa L.) je jednoletá kulturní rostlina, která byla využívána lidmi již od starověku a i v současnosti nachází využití v mnoha oblastech lidského života. Cílem této bakalářské práce bylo formou literární rešerše shrnout informace o chemickém složení konopného semene (základní složení, obsah aminokyselin, vlákniny, vitamínů, specifických látek atd.), genetické variabilitě v obsahu látek a možnostech využití konopí jako krmiva a to jak přímo semene tak odpadních produktů. Krmení konopných semen drůbeži zvyšuje produkci vajec a obohacuje žloutek o karotenoidy, - 3 a - 6 mastné kyseliny a snižuje obsah cholesterolu. U vykrmované drůbeže zvyšuje hmotnost prsou, stehen, jater, žaludku, střev i podíl břišního tuku. Konopné pokrutiny mají pozitivní vliv na funkci bachoru přežvýkavců, podporují příjem neutrální detergentní vlákniny a zvyšují zastoupení nenasycených mastných kyselin v mase. Olej z konopí zmírňuje stres a zlepšuje imunitu krmených zvířat.
Chemical composition of hemp (Cannabis sativa) and possibilities of its utilization as animal feed
Keywords: Cannabis sativa; chemické složení; semeno; krmivo; odrůda; Cannabis sativa; chemical composition; seed; feed; variety