Adventivní odnožování krátkověkých rostlin v přírodních populacích - Malíková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Disturbance je jednim z nejdulezitejsich selektivních factorů způsobující odstranění rostlinné biomasy. Stanoviště pozměněné člověkem jsou charakterizovány silnými a nepředvídatelnými disturbancemi, které vytvářejí holé půdní povrchy a jsou kolonizovány rostlinami s ktátkým životním cyklem. Populace krátkověkých rostlin jsou však citlivé k silnému narušení, při kterém rostlina ztrácí všechny všechny nadzemní části včetně rezervních axilárních meristémů. V případě, že tato disturbanc objeví před kvetením a dozráním semen, rostlina obvykle zahyne. Nicméně, 2 % jednoletých a 14 % dvouletých rostlin jsou schopné překonat tuto situaci adventivním odnožováním z hypokotylu a/nebo kořenů. Tato práce se skládá ze čtyř originálních studií popisující výskyt adventivního odnožování v přírodních populací u 22 monokarpických plevelů ve střední Evropě a jeden druh v Indonésii. Tento jev byl analyzován ve vztahu k různým environmentálním faktorům a charakteristikám rostliny. Chování dvou druhů bylo ověřováno v experimentálních podmínkách.
Adventitious sprouting of short-lived plants in natural populations
Keywords: disturbance; jednoleté rostliny; dvouleté rostliny; adventivní odnožování; monokarpické byliny; plevelné druhy; kořeny; hypokotyl; Ellenbergovy indikační hodnoty; potenciální banka pupenů; bet-hedging strategie; invasivní druhy; mechanická kontrola; disturbance; annuals; biennials; adventitious sprouting; monocarpic herbs; weedy species; roots; hypocotyle; Ellenberg indicator values; potential bud bank; bet-hedging strategy; invasive species; mechanical control