Otázka původu veřejné moci jako služby obecnému blahu. S přihlédnutím k dílu Jakuba S. Trojana "Moc víry a víra v moc" - Klíma, David (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá původem veřejné moci a její konfrontací s mocí duchovní, ve smyslu moci Ježíše Krista. Rozebírá charakteristiky obou těchto mocí, jejich vliv na člověka a občanskou společnost a naopak. Na několika konkrétních historických příkladech ukazuje, jak může být moc pocházející od Boha deformována ďáblem pokoušejícím a strhávajícím nositele moci. Naopak na dvou příkladech ukazuje, jak vládci mohou své mocenské poslání chápat jako službu. Práce se také věnuje problematice křesťanství a křesťanské církve konfrontovaných mocí a jejich podlehnutí moci. Charakterizuje dnešní pohled církve na moc, její výkon, podíl občanů na ní, ale i úlohu církve a politiky v dnešním světě. Díky charakteristice Trojanova díla, které vzniklo v době socialistické totality konfrontuje absolutistickou moc s mocí jako služebnicí veřejnému obecnému blahu.
The Question of Origin of Public Authority as Service for Municipal Prosperity. Discussed on the base of Jakub S. Trojan´s work "Power of Faith and Faith in Power."
Keywords: moc; duchovní moc; moc síla; království; Evangelium; Písmo; politika; pravda; svědectví pravdě; církev; pokušení; totalita; stát; politika; Římská říše; solidarita; diskriminace; power; spiritual power; kingdom; Gospel; The Bible; politics; truth; testimony of truth; Church; temptation; totalitarianism; state; The Roman Empire; solidarity; discrimination