Klíč k určování varanů pro potřeby ČIŽP - rozšířená verze. - Zelená, Andrea (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce navazuje na bakalářkou práci Klíč k určování varanů pro potřeby ČIŽP. Rozšířená verze obsahuje všech 73 v současnosti uznávaných druhů a doplňuje tím tak předchozí klíč, který slouží pouze pro determinaci druhů nejčastěji obchodovaných na území České republiky. Všichni zástupci rodu Varanus (varani) jsou zařazeni na seznamech CITES - Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Jejím hlavním kontrolním orgánem v ČR je Česká inspekce životního prostředí, která je oprávněna případně zadržet nelegálně dovezené exempláře. Determinace varanů je velmi složitá neboť jsou jedineční množstvím barevných variant a širokým velikostním rozpětím. Součástí práce je tabulka rozpoznávacích znaků a z ní sestavený srozumitelný model určovacího klíče, ověřený testováním.Varani se těší již řadu let zájmu chovatelů z celého světa. Nechybí proto údaje o internetovém obchodu, které dokazují, že atraktivita varanů na trhu neustále roste.
Determining key to monitors for the need of CEI - extended version.
Determining key to monitors for the need of CEI - extended version.
Keywords: internetový obchod; rozpoznávací znaky; určovací klíč; varan (Varanus); determining key; monitor (Varanus); online store; recognition characters