Analýza zranitelnosti elektrizační soustavy České republiky - Michalec, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
Terorismem se někteří jedinci, skupiny nebo nadnárodní sítě snaží šířit pomocí násilí svoje politické názory, myšlenky a ideologii ve společnosti. Svými útoky mohou ohrozit zdraví a životy, životní prostředí a kritickou infrastrukturu jednotlivých států. V poslední době pro Evropu představují riziko primárně takzvaní zahraniční bojovníci pocházející ze států severní Afriky a Blízkého východu, jež jsou poškozeny rozsáhlou destabilizací a válečnými konflikty. Tomu všemu napomáhá neřešená otázka ilegální migrace z těchto zemí na území Evropské unie. Schengenský prostor umožňuje volný pohyb lidí na vnitřních hranicích členských států, což je obrovská výhoda pro volný pohyb občanů a obchodu, na druhou stranu však představuje velké bezpečnostní riziko z hlediska terorismu. Proto by měl být kladen mnohem větší důraz na ochranu vnějších hranic. Dalším obrovským problémem je radikalizace jednotlivců a skupin minorit na území členských států Evropské unie. Ta může být způsobena frustrací ze společnosti, kdy nebyla úspěšná jejich asimilace a zůstali vyloučeni na jejím okraji. Cílem práce bylo analyticky zhodnotit možné teroristické ohrožení elektrizační soustavy České republiky. Toho bylo dosaženo rozčleněním elektrizační soustavy na jednotlivé sektory a prvky a dále stanovením jednotlivých rizikových faktorů terorismu s pomocí expertů elektrizačních společností, následně byla provedena analýza pomocí checklistu. Poté proběhla komparace a vyhodnocení dat, čímž došlo k definování nejvíce ohrožených prvků elektrizační soustavy České republiky teroristickými útoky. Tato diplomová práce má sloužit pro navržení možných zlepšení v rámci elektrizační soustavy České republiky a pro výuku v rámci Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Czech electricity grid vulnerability analysis
Keywords: kritická infrastruktura; elektrizační soustava; výrobny elektřiny; přenosová soustava; distribuční soustava; terorismus; critical infrastructure; electricity grid; power plants; electricity transmission system; electricity distribution system; terorism