Některé náročné situace u žáků na II. stupni ZŠ a možnosti jejich zvládání - Dastychová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce přináší informace o náročných životních situacích podle poznatků literatury, které jsou zpracovány v teoretické části. Jsou specifikovány náročné situace u žáků v období dospívání. Praktická část tyto náročné situace dokumentuje provedeným průzkumem u žáků 8. ročníků ZŠ /N = 49/. Výzkumný soubor tvořilo 49 dětí. Prokázalo se, že žáci prožívají jako náročné situace v rodině především rozvod rodičů a hádky, ve škole nutné rozhodování týkající se volby střední školy. Přes všechny manifestované negativistické projevy mají potřebu citového uspokojování ze strany svých bližních, potřebují oporu, a to tím více, čím více jsou labilnější /úroveň neuroticismu/. Nutné je proto tomuto věkovému období věnovat zvýšenou pozornost.
Some Difficult Situations Occuring to Pupils of the Junior High School and How to Manage Them
Keywords: náročné situace; stres; frustrace; konflikt; opora; strategie; rodina; škola; spolužáci; školní třída; stress situations; stress; frustration; conflict; buttres; strategy; family; school; schoolmates; classroom