Sto let historie vzdělávání v průmyslové škole ve Volyni v letech 1914-2014 - Kopka, Ivo (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce pojednává o vývoji volyňské průmyslové školy za posledních sto let (v letech 1914-2014). Vzhledem k dlouhé a bohaté historii této druhé nejstarší fungující průmyslové škole, bylo zmapováno posledních sto let. Dělení kapitol je podle změn názvu školy, kdy tato změna odráží i určitou společenskou situaci. V práci je popsán vývoj školy, její kapacitní problémy, které se dlouho řešily hledáním vhodného místa pro výstavbu a následnou stavbou školního areálu, problémy s ubytováním a stravováním žáků. Jsou zachyceny změny související se změnami politické situace, změny délky studia, vyučovaných oborů, aktivit žáků atd. Určitý prostor je věnován prezentaci školy na veřejnosti (soutěže, výstavy, semináře). V práci se objevují i některé zajímavosti, které dokreslují danou dobu. Práce čerpá zejména z archivních materiálů Státního okresního archivu Strakonice, almanachů a výročních zpráv školy a školních kronik. Tato práce by měla přispět ke zmapování dějin školství ve Volyni.
One hundred years of history of education at secondary industrial school in Volyně in period 1914-2014
Keywords: střední škola; průmyslová škola; vyšší odborná škola; domov mládeže; seminář; charakteristika doby; činnost žáků; obory; vzdělávání; kurzy; výstavba a rekonstrukce; výročí; podpora žáků; prezentace žáků; aktivity; sport; exkurze; brigády; secondary school; industrial school; higher professional school; youth hostel; seminar; characteristic of time period; activities of students; fields of study; education; courses; construction and reconstruction; anniversary; support of students; presentation of students; activities; sport; excursions; part-time jobs