Výchova ke křesťanským ideálům. Model schönstattské pedagogiky P. Josefa Kentenicha - Zahrádková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
Anotace Diplomová práce se zabývá otázkami výchovy ke křesťanským ideálům a jejich originálním zpracováním v schönstattské pedagogice P. Josefa Kentenicha. Centrum práce tvoří pedagogický systém Schönstattu se zvláštním důrazem na ‚qpedagogiku ideálů'' a její specifikaci v ‚qosobním ideálu''. Dále je práce pohledem do Schönstattského hnutí, převážně jako hnutí výchovného a hnutí vychovatelů, a jeho výchovné teorie. Konkrétně se jedná zaprvé o snahu postihnout význam křesťanského ideálu pro člověka obecně a převážně ve výchově, zadruhé o ‚qpřeklad'' teologických, filosofických, psychologických a pedagogických pojmů výchovné teorie Schönstattu s jeho počátky v německém kulturním prostředí do řeči současné české obecné pedagogiky.
Education for Christian Ideals. Schönstatt Pedagogical Model of P. Josefa Kentenicha
Keywords: ideál; křesťanský ideál; personalismus; křesťanská výchova; Schönstatt; schönstattská pedagogika; nový člověk; orientační hvězdy schönstattské pedagogiky (pedagogika vazeb; pedagogika úmluvy; pedagogika pohybu; pedagogika důvěry; pedagogika ideálů); osobní ideál; trojí definice ideálu dílčí složky ideálu; ideal; Christian ideal; personalism; Christian education; Schönstatt; Schönstatt pedagogy; new human; orientation stars of Schönstatt pedagogy (pedagogy of bonds; pedagogy of convention; pedagogy of movement; pedagogy of trust; pedagogy of ideals); personal ideal; three definitions of ideal; partial components of ideal.