Kořeny terorismu. - Carva, Pavel (Jihočeská univerzita, 2011)
Terorismus nás v současnosti provází téměř na každém kroku a boj proti němu se dotýká každého z nás. Cílem práce bylo přiblížit historický vývoj terorismu, jeho historické a současné kořeny a také vliv terorismu na celou společnost. V teoretické části práce byla zpracována základní charakteristika terorismu, vymezeny základní pojmy a popsány složky, které se bojem proti terorismu zabývají. V praktické části byly popsány a porovnány historické etapy vývoje terorismu. Na základě tohoto zhodnocení byla jasně definována první etapa historického vývoje terorismu a popsány činy a skutky, které se v tomto období odehrály a mohou být chápány jako historické kořeny terorismu. Dále byly popsány nejvýznamnější kořeny terorismu v současnost, vývoj v počtu teroristických útoků a jejich následků a také vnímání terorismu jako možné ohrožení pro občany České republiky. V práci byly také popsány opatření, která jsou přijímána v souvislosti s bojem proti terorismu a také omezení, která z toho vyplývají pro celou společnost. Výsledky práce by mohly být využity jako jeden z dalších zdrojů pro pracovníky Integrovaného záchranného systému a krizového řízení, který poskytuje souhrnné informace k problematice terorismu a omezením, která z boje proti němu vyplývají pro naši společnost.
Roots of terrorism.
Keywords: Genocida. Historie; Kořeny; Politický systém; Společnost; Terorismus.; Genocide; History; Roots; Political system; Company; Terrorism.