Význam bazální stimulace u pacientů ve vigilním kómatu na intenzivní péči - Kučerová, Soňa (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavní cíle této práce je, zjistit vliv bazální stimulace prováděné pouze školeným personálem, na průběh vigilního kómatu u pacienta. A také zjistit vliv bazální stimulace prováděné rodinou za asistence školených pracovníků, na průběh vigilního kómatu u pacienta. K dosažení cíle bude použito kvalitativní výzkumné řešení formou kazuistik a rozhovorů. Výzkumným souborem budou pacienti ve vigilním kómatu, rodina, ošetřující personál realizující bazální stimulaci u pacienta. Smyslem této práce je dokázat, že zapojení rodiny do procesu bazální stimulace pacienta, prokazatelně umocňuje její efektivitu. Ve své profesi se často setkáme s pacienty s poruchou vnímání, pohybu a dalšími postiženími. Lidské tělo v kómatu vnímá emoce a okolní vlivy působící na jeho tělo. Ke zkvalitnění péče o tyto klienty nám slouží koncept Bazální stimulace jako jednou z alternativ starosti o pacienta, kdy jeho realizace ve spolupráci s rodinou má pozitivní vliv na celkový stav klienta. Výsledky práce mohou být použity jako podklad pro tvorbu seminářů a postupů edukujících zdravotnický personál a rodinu tak, aby bylo možno dosáhnout co nejlepších výsledků v dané problematice.
The importance of basal stimulation in patients undergoing coma vigil while in intensive care
Keywords: Bazální stimulace; vigilní kóma; intenzivní péče; koncept bazální stimulace; ošetřovatelství v intenzivní péči; Basal stimulation; coma vigil; intensive care; concept basal stimulation; nursing care