Endoskopické endonazální operace nosního nitra a vedlejších nosních dutin z pohledu pacienta - Furtáková, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Nemoci dýchacích cest patří k nejčastějším chorobám. Závažným jevem je posun prvních projevů nemoci do raného dětského věku. Významný podíl v terapii horních dýchacích cest, spodiny lební, slzných cest a orbity představuje funkční endoskopická endonazální chirurgie. Cílem endoskopické endonazální chirurgie je zlepšení kvality života nemocných.Po operaci se mohou přechodně vyskytnout komplikace. Jedná se zejména o masivní krvácení z nosního nitra, do očnice, poranění orbity a zrakového nervu, penetrace do nitrolebí s následnou likvorovou píštělí a event. meningitidou či mozkovým abscesem. Po operaci je pacient informován o režimových opatřeních, které předává lékař se sestrou. Role sestry je spolu s lékařem důkladně podat pacientovi informace o režimových opatřeních. Pochopení a dodržení těchto informací napomáhá ke zlepšení kvality života ze strany pacienta po EES operaci. Tato bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. Teoretická část je zaměřena na problematiku endoskopické endonazální chirurgie, na předoperační a pooperační péči o pacienty. Dále pak na potřeby pacientů, kteří tuto operaci podstupují a na režimová opatření po propuštění do domácí péče. Cílem práce bylo: 1. Zjistit nejčastější obavy, které má pacient v souvislosti s operací. 2. Zjistit oblasti nesaturovaných potřeb pacientka hospitalizace v pooperačním období. 3. Zjistit názor operovaných nemocných na poskytovanou ošetřovatelskou péči. K těmto cílům byly stanoveny čtyři výzkumné otázky: 1. Jaké jsou nejčastější obavy pacienta před a po operaci? 2. Jaké mají pacienti nejčastější potřeby v pooperačním období? 3. Jaké potřeby zůstaly neuspokojeny? 4. V čem vidí pacienti největší problém z hlediska ošetřovatelské péče? Ke zpracování bakalářské práce bylo použito kvalitativní výzkumné šetření. Metoda a technika sběru dat byl polostrukturovaný rozhovor. Výzkumné šetření bylo realizováno u respondentů v nemocnici na konci hospitalizace. Rozhovory probíhaly anonymně za ústního souhlasu každého respondenta v časovém období od 26. 2. do 30. 3. 2016. Cílem této bakalářské práce bylo mimo jiné i to, že vznikl ucelený přehled o obtížích pacientů s touto problematikou. Výsledky bakalářské práce by mohly sloužit ke zkvalitnění a zefektivnění ošetřovatelské péče o pacienty před a po endoskopických endonazálních výkonech nebo jako studijní materiál pro začínající sestry otorinolaryngologických pracovišť. Dále je tato bakalářská práce nástinem uvedené problematiky pro ty, kteří se rozhodnou studovat perioperační péči o pacienty.
Endoscopic endonasal surgery of nasal cavity and paranasal sinuses from patient´s perspective
Keywords: Klíčová slova: endoskopická endonazální chirurgie; ošetřovatelská péče; pacient; sestra; Key words: endoscopic; endonasal surgery; nursing care; patient; nurse