Problematika tvůrčí autenticity v pojetí poválečného českého surrealismu - Beneš, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce je popsat smysl tvůrčí autenticity v poválečném českém surrealismu. Práce se zaměří především na teoretické pojetí Vratislava Effenbergera. Pokusí se popsat základní principy, které jsou pro surrealismus konstantní, a vývoj v jejich chápání, zejména v rámci českého surrealismu. Porovná otázky autorského záměru se surrealistickým konceptem tvůrčí interpretace. Tyto otázky budou zpracovány v kontextu s politickou situací v padesátých letech v Československu.
The Problem of Creative Authenticity in Post-war Czech Surrealism
Keywords: surrealismus; poezie; umění; kultura; společnost; surrealism; poetry; art; culture; society