Komprehenzivní péče v českém a britském zdravotním systému - Sýkorová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Téma předkládané bakalářské práce je Komprehenzivní péče ve českém a britském zdravotním systému. Je sondou do sociální politiky České republiky a Velké Británie, do dvou historicky i kulturně odlišných zemí. Cílem bylo zmapování a objasnění základních pojmů, principů, možností řešení a překážek komprehenzivní péče. Tato oblast sociální politiky se úzce dotýká každého z nás, a proto jde právem o velmi diskutované téma. Také z tohoto důvodu je důležité znát základní fakta, kdy srovnání s jinými zeměmi nám může pomoci mimo jiné při utváření vlastí strategie. Teoretická část se dotýká historického vývoje sociální politiky obou zemí, jejím významem, organizací, jejími determinantami a modely (zejména v oblastmi zdravotní a sociální). Dotýká se také současné situace oblasti rehabilitace (základní pojmy, transformace významu, zákonné ukotvení, změnou paradigmatu) z pohledu České republiky a Velké Británie. Pro naplnění cílů práce jsem zvolila kvalitativní výzkumnou strategii. Po analýze jednoho případu, konkrétně pacientky po cévní mozkové příhodě, jsem vytvořila několik okruhů otázek. Tyto okruhy se týkaly následné zdravotně sociální péče, které by v dané situaci mohly zkvalitnit, zjednodušit či zlepšit změněnou situaci dané pacientky. Mými informanty byli zdravotničtí a sociální pracovníci z České republiky a Velké Británie. Získala jsem je metodou záměrného výběru. Metodou získání dat byl polostrukturovaný rozhovor. Výsledky pozorování byly rozděleny do šesti částí charakterizujících nejen celkový pohled zdravotníků a sociálních pracovníků na koordinaci péče, ale také na jednotnost informací a možné překážky. Výsledky jsou vzájemně porovnávány mezi oběma zeměmi. Toto srovnání umožňuje posoudit přednosti a nedostatky komprehenzivní péče v daných zemích. Nejznatelnější rozdíl je patrný v koordinaci zdravotně sociální péče, podle výsledků lze říci, že v České republice nefunguje, Velká Británie tento institut zcela běžně využívá. V praxi by bylo možné využít poznatky získané výzkumem jako podklad pro rozhodování manažerů ve zdravotně sociální oblasti.
Comprehensive Care in Czech and British Health Systems
Keywords: komprehenzivní péče; zdravotně sociální péče; rehabilitace; sociální politika; comprehensive care; health care; rehabilitation; social policy