ROZVOJ VÝTVARNÉ TVOŘIVOSTI DĚTÍ PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU VE VOLNÉM ČASE S POUŽITÍM RŮZNÝCH VÝTVARNÝCH TECHNIK - Hradecká, Klára (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá rozvojem výtvarné tvořivosti dětí předškolního věku pomocí použití různých výtvarných aktivit. Práce je rozdělena na dvě části: teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá popisem pojmů jako tvořivost, tvořivá osobnost, výtvarná tvořivost, dětská tvořivost a výchova k tvořivosti. Další kapitola se soustředí na předškolní věk, jeho specifika ve vývoji dítěte v tomto věku, představivost a výtvarný projev v předškolním věku. Zaměřuji se zde také na volný čas, volný čas dětí, pedagogiku volného času, osobnost pedagoga volného času a výtvarnou činnost ve volném čase. Teoretická část pojednává též o didaktických zásadách výtvarné činnosti. V praktické části bakalářské práce, popisuji jednotlivé výtvarné činnosti, které jsem s dětmi uskutečnila v rámci výtvarného projektu. U každé aktivity je poznamenán úkol, motivace, výtvarně technické informace, materiál, vzdělávací a výchovný cíl a závěrečné hodnocení.
Development of artistic creativity of preschool children in their free time using various art techniques
Keywords: tvořivost (kreativita); výtvarná tvořivost; rozvoj výtvarné tvořivosti; předškolní věk; výtvarná činnost; volný čas; didaktika výtvarné výchovy; creativity; artistic creativity; developing artistic creativity; preschool age; creative expression; leisure time; didactics of Art