Specifika práce radiologického asistenta ve vězeňském zařízení - Lískovská, Diana (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce je zaměřena na pohled do zdravotnictví ve vězeňském zařízení - v tomto případě věznice Valdice. Jako radiologická asistentka jsem se zabývala především oddělením radiodiagnostiky, skiagrafickým pracovištěm. Hledala jsem zde odlišnosti práce radiologického asistenta oproti civilnímu zdravotnickému zařízení. Ve výzkumu jsem se zaměřila na počet skiagrafických vyšetření v letech 1988 - 2008 a zkoumala jsem sledovaný soubor. Z výsledků bude patrné, zda počet skiagrafických vyšetření v průběhu let narůstá, či klesá. V závěru práce jej porovnám s civilním zdravotnickým zařízením. Porovnáním údajů ze skiagrafických vyšetření a jejich následnou analýzou ověřím účinnost stávající koncepce vězeňství. Sebepoškození je krajní forma protestu, která svědčí buď o vysokém stupni zoufalství, nebo o nízké sebeúctě ke společenským hodnotám. Ve věznici nejtěžšího typu předpokládám vysokou výpovědní hodnotu porovnaných údajů. Svou prací chci seznámit širokou veřejnost se specifiky práce radiologického asistenta, strukturou i charakterem jeho pracovního prostředí. Od roku 1989 došlo v oblasti vězeňství k řadě zásadních změn. Ty nejsou veřejností příliš vítány. Proces humanizace není vnímán jako snaha státu změnit postoje odsouzených ke společenským hodnotám. V převážné míře je hodnocený jako nepochopitelná slabost a přílišná tolerance. Na základě objektivních údajů bych chtěla doložit účinnost a smysl procesu humanizace vězeňství a pomoci změnit pohled veřejnosti na jeho účinnost.
Specifics Pertaining to the Work of Radiological Assistants at Penitentiary Institutions
Keywords: trest odnětí svobody; vězeňské zařízení; Vězeňská služba; porucha chování; skiagrafické vyšetření; humanizace vězeňství; imprisonment; detention facility; Prison service; conduct disorder; radiographic examination; humanization of the penitentiary