Zámek Vimperk. Stavební úpravy a výzdoba zámku za Jáchyma Novohradského z Kolowrat - Nová, Alena (Jihočeská univerzita, 2015)
Nedávné objevy na vimperském zámku aktualizují otázku stavební historie. Bakalářská práce je zaměřena na úsek stavebních dějin a výzdobu zámku v držení šlechtického rodu Novohradských z Kolowrat na počátku 17. století. Důraz je kladen především na Jáchyma Novohradského z Kolowrat, jenž byl na Vimperku patrně objednavatelem mnohočetných pozdně renesančních stavebních úprav. Pozornost je rovněž věnována kvalitní nástropní a nástěnné výzdobě v prostorách Horního i Dolního zámku. Významnou část bakalářské práce tvoří interpretace freskové výzdoby v renesančním sále v prostorách Dolního zámku. Je však nutné podotknout, že je tato část koncipována pouze hypoteticky, neboť zkoumaná plocha je v současné době pro ikonografický rozbor výzdoby nedostatečně odkryta. Teprve po provedení restaurátorských prací lze získat platné závěry.
Chateau Vimperk. Construction modifications and decoration under Joachim Novohradský of Kolowrat
Keywords: pozdní renesance; fresco secco; zámek; Vimperk; Jáchym Novohradský z Kolowrat; záklopové malované stropy; Late Renaissance; fresco secco; chateau; Vimperk; Joachim Novohradský of Kolowraty; suspended painted ceilings