Dávky hmotné nouze z pohledu sociálního pracovníka a klienta - Lomová, Monika (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce pojednává o pohledu sociálního pracovníka a klienta na dávkách hmotné nouze v souvislosti s nejčastějšími dilematy s kterými se setkávají při řešení situace klienta. Dále práce stručně seznamuje s historií sociální práce, která je základem pro sociální pomoc. Dále popisuje ve stručnosti systém dávek hmotné nouze. Praktická část je zaměřena na ověření hypotézy, zda dochází k dlouhodobému setrvávání a využívání dávek hmotné nouze ze strany klienta. Je založena na dvou dotazníkových šetření, z pohledu klienta a sociálního pracovníka na dávky hmotné nouze v souvislosti s hlavním tématem. Dále je zaměřena na výsledky dotazníkových šetření s analýzou hypotéz. V poslední části je uveden návrh na možná řešení proti využívání dávek ze strany klientů.
The Allowances of Material Shortage from the point of view of the Social Worker and the Client.
Dávky hmotné nouze z pohledu sociálního pracovníka a klienta.
Keywords: sociální pomoc; hmotná nouze; sociální vyloučení; chudoba; životní minimum; existenční minimum; živobytí osoby; dilemata sociální práce; Social Help; Material Shortage; Social Exclusion; Poverty; the Living Minimum; the Existencial Minimum; Living of the Person; Dilemma of the Social Work.